I disse tider da alle oppfordres til å holde seg mest mulig hjemme, er det en fin anledning til å oppdatere seg på om universell utforming. Vi har samlet en del videoer som du kan se fra din egen PC og kurs du kan ta via nett. Dette er både gratiskurs og kurs mot betaling.

Nettkurs i lys og belysning

Lyskultur er et kompetansenettverk innen lys og belysning. Lyskultur har utviklet et nettkurs som gir deg en grunnleggende innføring i temaene lys og belysning med universell utforming i fokus. Kurset skal bidra til økt kompetanse og bevisstgjøring om hvorfor riktig og god belysning er viktig for alle.

Kurset tar for seg grunnleggende temaer og lystekniske begreper, og gir en innføring i planleggingsprosessen, bruksområder og eksempler på belysningsløsninger i forskjellige rom i en bolig. I nettkurset inngår også tre filmer som omhandler belysning og universell utforming. Kurset koster kr. 2487 hvis du ikke er medlem. Det tar ca. 90 minutter å gjennomføre kurset som er fordelt på syv moduler. 

Turisme og universell utforming

Norsk Turistutvikling arrangerer en rekke nettkurs knyttet til reiseliv og turisme. Kursene koster fra 880 kroner til 1590 kroner.

Trafikk og transport – småfilmer fra Statens vegvesen

Universell utforming og arkitektoniske virkemidler
 En animasjonsfilm. Filmen varer 3.5 minutt.

Universell utforming og sikkerhet
En animasjonsfilm. Filmen varer 1.5 minutt.

Universell utforming og folkehelse
En animasjonsfilm. Filmen varer 2.15 minutt.

Digitale tjenester på nett

Hvorfor lage universelt utformete løsninger? – se video med Solveig Kloppen som forklarer. En film laget av Tilsynet for universell utforming av IKT.

Lurer du på hvordan du skal få til universell utforming av tekst, bilder eller video? Difi (nå Digitaliseringsdirektoratet) har laget kurs som gir svar på hvorfor du og din virksomhet må jobbe med universell utforming og er en praktisk veileder i hvordan lage innhold som er tilgjengelig for alle. Kurset finnes i både en lang versjon (45 minutter) og en kort versjon (27 minutter) og er gratis å gjennomføre. Det eneste du trenger å gjøre er å registrere deg som bruker. E-læringskurs for nettredaktører og skribenter

Tilsynet for universell utforming av IKT i Digitaliseringsdirektoratet har også en egen Youtube-kanal hvor du finner mye stoff relatert til digitale nettjenester.

Bekvem med svensk og engelsk?

Det svenske firmaet Funka, som også jobber i Norge, tilbyr en rekke nettbaserte kurs knyttet til digitale løsninger. Kursene som arrangeres via nettet, har svensk kursleder.

Kursene grunnkurs, UX og universell utforming samt universell utforming av PDF-filer kan alle tas online. Prisene varierer alt etter hvor mange som meldes på fra hver bedrift og om man kommer fra offentlig eller privat sektor.

Hvis du har drømt om å studere ved Harvard, har du også muligheten til å gjennomføre flere moduler knyttet til utdanning og opplæring. I juni arrangeres kurset Universal Design for Learning.

Illustrasjonsfoto: Pixabay

Bildetekst: Bruk våren til å ta en nettkurs i universell utforming eller se en inspirerende filmsnutt på hjemmekontoret