Den norskbyggede sightseeingbåten Vision of the Fjords gikk helt til topps i kampen om Innovasjonsprisen for universell utforming.

Båten har lange gangbroer i ulik høyde, uten trinn
Foto: The Fjords/ DOGAMange sightseeingbåter er verken oversiktlige eller komfortable. Derfor gikk man grundig til verks da en ny turistbåt skulle bygges på Vestlandet. På den nye båten kan alle komme seg rundt, uavhengig av funksjonsevne. Båten betjener i dag strekningen Flåm – Gudvangen i Sogn og Fjordane. Verdensarvområdet Nærøyfjorden inngår i ruten.
Båten gjør Vestlandets praktfulle fjorder tilgjengelige for alle.

– Dette er helt fantastisk morsomt. Vi har virkelig satset på universell utforming i hele byggeprosessen. Prisen er et bevis på at vi har lykkes med målet vårt om å lage en universell utformet båt for alle, sa en stolt kaptein John Nauckhoff i selskapet The Fjords. Han tok imot prisen sammen med verftet Brødrene Aa.

Barne- og likestillingsminister Solveig Horne delte ut Innovasjonsprisen for universell utforming for andre gang som statsråd. Hun understrekte at universelt utformede løsninger bidrar til inkludering.

– Dessuten viser forskning og analyser at universell utforming er samfunnsøkonomisk lønnsomt. Innovasjonsprisen for universell utforming har gitt oss en rekke eksempler på at universell utforming også kan være økonomisk lønnsomt for næringslivet, sa Horne i sin tale.

Programleder Onny Eikhaug i Design og arkitektur Norge (DOGA) understreker at Vision of the Fjords er en verdig prisvinner.

– Verftet Brødrene Aa har gjort universell utforming til et konkurransefortrinn, sa Eikhaug.

Mer om prisen og sightseeingbåten Vision of the Fjords.