Den siste tiden har Norges Blindeforbund skapt oppmerksomhet om hvor vanskelig det er for svaksynte å finne riktig buss. For å demonstrere dette ble samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen med Blindeforbundet ut på gatene for å selv prøve seg på noen av utfordringene.

Solvik- Olsen ble med leder for Blindeforbundet, Unn Ljøner Hagen, ut i trafikken i Oslo utstyrt med at et par simuleringsbriller. Med brillene på fikk samferdselsministeren oppleve hvordan det er å ha øyesykdommen Retinitis pigmentosa (RP). Sykdommen blir også gjerne kalt kikkertsyn.

 – Etter å ha fått prøve noen spesialbriller, som simulerer hvordan det er å ha en synshemning, forstår jeg veldig godt at det er stressende og slitsomt å orientere seg i trafikkbildet med en synshemning. Du må være veldig aktiv for å forholde deg til verden rundt deg – biler som kommer, folk som beveger seg, og alt som skjer, sier Ketil Solvik-Olsen til Norge Blindeforbund

En ny undersøkelse av Ipsos har gjort viser at fire av fem blinde og svaksynte enten vegrer seg fra å ta buss eller unngår det helt.

– Det er lett å forstå at det er en krevende situasjon å være i, og jeg kan forstå at folk vegrer seg for å gå ut der det skjer mye på en gang – for det er ikke mye tid som går fra bussen kommer til den har gått igjen, sier statsråden.

Kilde: Norges Blindeforbund