I dag sliter 220.000 nordmenn med allergi mot burot. Astma- og allergiforbundet oppfordrer alle kommuner til å ta opp kampen mot planten.
Burot er en urteplante som ofte finnes ved veikanten og på udyrket mark. Mye regn tidlig på sommeren gjør at bestanden av urteplanten kan bli veldig stor i månedene juli og august.
Astma- og allergiforbundet (NAAF) vet at planten kan gi mye plager for mange. Allergien kan gi kløende, rennende øyne og nese, nysing, gjøre at man blir tung i hodet og få influensaliknende symptomer. De mener at hvis kommunene slår to eller tre ganger på visse steder, kan det gi en mye mer behagelig sommer for mange.
Fordelen med buroten er at den spres ikke veldig langt med vinden. Så bestemmer man seg for å luke og slå den kan dette ha en stor virkning på hvor mange som blir syke.
NAAF har også i år startet opp en aksjon mot buroten. Fra den 10. juni har skoler og barnehager i Telemark, Vestfold og Buskerud blitt invitert til å være med i en konkurranse om burotluking. Skolene og barnehagene som gir beskjed om at de har luket blir med i trekningen av premier som blir utdelt 1. september.
Kilde: NAAF