En superenkel fjernkontroll med et par lysende knapper. Det er alt som skal til for at funksjonsnedsatte kan få kontakt med helsepersonell eller familie.

Videoløsning med fjernkontroll
På en stor messe i USA er det norske produktet VideoForAlle nå tildelt en ettertraktet pris for universell utforming. Juryen ble imponert over produktet som kan gjøre livet lettere for eldre og pleietrengende.

VideoForAlle har nylig også fått Rogaland fylkeskommunes innovasjonspris for universell utforming.

Norsk velferdsteknologi

Nyvinning åpner for både videokonferanse, hjemmeovervåkning og sosial kontakt.

– Det vi har laget er superenkelt i bruk. Og billig. Selv om vi produserer det på Westcontrol her på Tau i Rogaland, havner vi under 6000 kroner. Det inkluderer en boks som er selve hjernen i systemet, en fjernkontroll og et HD-kamera til TV-en eller skjermen. Med slikt utstyr er det svært enkelt å koble seg til legen, hjemmehjelpen, familien og andre, sier daglig leder Arild Stapnes Johnsen til Teknisk Ukeblad.

Bak VideoForAlle står Norsk Telemedisin. Med på laget i utviklingsarbeidet har de også hatt norske selskaper som Halogen, Hareide Design, Electrocompaniet og Lyse.

Testes ut av kommuner


Systemet kan kobles til flere kameraer slik at helsepersonell kan få en oversikt og snakke med brukeren, om alarmknappen skulle bli trykket inn.

"VideoForAlle" er i utgangspunkt utviklet for brukere av kommunal hjemmesykepleie. Nå skal 130 enheter av VideoForAlle testes i forskjellige kommuner. Først ut blir Randaberg kommune og Hillevåg bydel i Stavanger.

Her kan du lese mer om VideoForAlle på nettsiden til Randaberg kommune.

Men flere enn bare hjemmesykepleien og deres brukere kan få nytte av produktet, tror utviklerne.

"VideoForAlle" kan komme i vanlig salg allerede til høsten.

Kilder: TU.no, Rogaland fylkeskommune