Flere får problemer med å tygge og svelge. Mange kan ikke spise oksesteik, fårikål eller lutefisk, selv om de gjerne har lyst på.

Illustrasjonsfoto av mat: Colorbox
I et samfunn hvor stadig flere av oss blir eldre, er det også flere som får problemer med å spise mat. For noen blir underernæring et problem.

Mange opplever fysiologiske endringer i munnhule og svelg når de blir eldre, og dette gir dem spiseproblemer. Blir man syk og bruker medisiner, øker problemene.

Smaks- og luktesansen reduseres med alderen for mange, og det kan gå ut over appetitten. Får man i seg for lite næringsstoffer, kan man få dårligere allmenntilstand og risikoen for sykdom og infeksjoner øker.

Nå vil forskere, kokker og matprodusenter sørge for at også disse personene skal få lekker, velsmakende og næringsrik mat.

Ved forskningsinstituttet Nofima i Ås jobber man nå nye måltidskonsepter som kan avhjelpe situasjonen. Sammen med kokker fra Gastronomisk Institutt forsøker forskerne å finne fram til hvordan mat bør behandles, for å oppnå en struktur som passer de utfordringene den enkelte med spisevansker har.

Du kan lese mer her hos nettavisen forskning.no