PRIDE (Parent Resoursces for Information, Development and Education)
PRIDE er et opplæringsprogram til familier som vurderer å bli fosterhjem til barn og unge, 0 -18 år. Barne- ungdoms- og familieetaten v/ Fosterhjemstjenesten tilbyr PRIDE programmet til mulige fosterhjem.
PRIDE-opplæringsprogram har en tosidig målsetting. Den ene er at programmet skal styrke fosterforeldres forutsetninger for å gi barn som blir plassert i fosterhjem gode utviklings- betingelser. Den andre er at programmet skal gjennomføres på slike måter at både deltagerne selv og det offentlig kan ta en velbegrunnet beslutning av om deltagerne vil og kan være fosterforeldre.
Kategori
Innhold i programmet
Programmet skal gi potensielle fosterforeldrene god informasjon, kunnskap og forståelse for barns generelle og spesifikke utviklingsbehov, og for hva oppgavene som fosterforeldre vil innebære og hvilke ferdigheter og holdninger det vil kreve. I programmet vil man i tillegg til formidling av teoretiske synspunkter og empirisk kunnskap, også lære gjennom praktiske øvelser og refleksjon.
Det understrekes at deltagerne har et ansvar for kontinuerlig å sammenholde kunnskapen og refleksjonene med egne forutsetninger for å ville og kunne bli fosterhjem. Det er i programmet en tett sammenheng mellom opplæring av- og anbefaling av- fosterforeldre.
Temaområder
- Å møte barns behov for trygghet
- Å håndtere tap
- Å hjelpe barn til å holde kontakt med egen familie
- Å gi god omsorg
- Å gi barn muligheter til å knytte varige bånd
- Å leve med forandring i hverdagslivet
- Å ta en velbegrunnet avgjørelse
Praktisk og teoretisk informasjon om programmet
Personer/familier som vurderer å bli fosterhjem for barn og unge, 0-18 år.
Selektivt
PRIDE opplæringsprogram tilbys som et gruppetilbud med maks 20 deltagere. Programmet kan enten tilbys ved 11 samlinger over 11 dager/kvelder, som helgekurs eller som en kombinasjon av disse.
Både opplæringen i kurssamlingene, hjemmebesøkene og vurderingsprosessen er bygget rundt fem sentrale ferdigheter som alle fosterforeldre må ha. Programmet inneholder metoder og verktøy som skal brukes systematisk og strukturert. Det er prosessorientert og består av fire ulike deler som alle henger nøye sammen. For å nå PRIDE sine målsettinger må alle delene gjennomføres.
De fire delene er:
- Konkrete krav til ferdigheter innen fem spesifisert områder
- Opplæringsmoduler som dekker ferdighetskravene
- Livsbok (arbeidsbok) hvor spørsmålene fosterforeldrene skal arbeide med tilsvarer temaene i opplæringsmodulene
- Minst fire prosessorienterte samtaler/hjemmebesøk hvor det samtales om de sentrale ferdighetskrav, kurstema og deltagernes arbeid med Livsboka
Programmet kan enten tilbys ved 11 samlinger over 11 dager/kvelder, som helgekurs eller som en kombinasjon av disse. Varighet kan variere noe, men kursene varer et sted mellom 3-4 måneder.
Arbeid med livsboka skal bidra til at deltagerne kan reflektere over sine egne livserfaringer. Spørsmålene i livsboka er nært knyttet til tema fra kursbolkene. I tillegg skal svarene gi informasjon til PRIDE-lederne og danne grunnlag for videre utdyping av sentrale tema i samtalene.
Arbeid med livsboka vil bidra til at både deltagerne og PRIDE-lederne blir mer klar over om familien fyller PRIDE sine ferdighetsområder.
Hjemmebesøkenes/samtalenes målsetting er å gi både deltakerne og PRIDE-lederne anledning til å avklare hvor den enkelte deltaker står i forhold til de ferdighetene det arbeides med i opplæringstemaene og i Livsboka. Det anbefales at minst 2 av samtalene gjennomføres hjemme hos familien.
PRIDE anbefaler minimum fire samtaler. Den siste samtalen gjennomføres når opplæringen er avsluttet. Fokus for denne samtalen er den gjensidige beslutning om familien vil og kan bli fosterfamilie.
På det siste hjemmebesøket/samtalen ser man tilbake på hele opplæringsprosessen og vurderer deltagernes tilegnelse av de fem ferdighetsområdene for siste gang.
Det er utarbeidet en mal for rapport basert på ferdighetsområdene.
For å kunne delta på PRIDE grunnopplæring vises det til grunnkrav for å starte PRIDE opplæring, gitt i Forskrift til lov om barneverntjenester av 17.juli 1992 nr. 100, hjemlet i Barnevernlovens §4.22,2, og forskrift om fosterhjem §3. Disse kriterier utdypes ytterligere i Retningslinjer for fosterhjem (Q-1072,2004)
Den faglige forståelsesrammen til PRIDE-opplæringsprogram er det utviklingspsyko-patologiske paradigmet. Innen den overordnede faglige forståelsesrammen bygger PRIDE-programmet i særlig grad på tilknytningsteori.
Det er Bufetats fosterhjemstjenester og Barne- og familieetaten i Oslo kommune som tilbyr PRIDE kurs til potensielle fosterhjem. I tillegg er det noen fra ideelle organisasjoner, som har gjennomført PRIDE kurslederopplæring, som tilbyr PRIDE kurs til fosterhjem de rekrutterer.
Familier som deltar på PRIDE opplæringsprogram rekrutteres gjennom nasjonale og regionale rekrutteringskampanjer, Bufdirs nettsider, annonseringer, informasjonsmøter, og via andre fosterforeldre
For å være PRIDE kursleder må man ha gjennomført PRIDE kurslederopplæring. Opplæringen gjennomføres over 3 x 3 dager, 72 timer. Rådgivere i tjenesten, ofte sammen med erfarne fosterforeldre som har gjennomført kurslederopplæringen, benyttes som PRIDE kursledere.
Kursledere må ha gjennomført PRIDE kurslederkurs i regi av SKM opplæring fosterhjem.
PRIDE opplæringsprogram er oversatt fra PRIDE programmet i USA og ble tatt i bruk i Norge fra 1998. Bufdir eier lisens til programmet sammen med Oslo kommune. I hovedsak er programmet implementert gjennom kvalitetsnettverket for PRIDE ut til Bufetats fosterhjemstjenester i alle landets regioner.
Opplæring av PRIDE kursledere skjer ved lokale/regionale kurssamlinger, som driftes av Bufetat, Oslo kommune eller ideelle organisasjoner.
Stor variasjon av kostnad, avhengig av geografi, om kurset går over kvelder eller gjennomføres over helg og med hotellopphold.
NOVA Rapport; 2014:03: "En god forberedelse til å bli fosterforeldre": Evaluering av opplæringsprogrammet PRIDE
Spisskompetansemiljøet for opplæring fosterhjem ved PRIDE koordinator Hilde Steinsbø, hilde.steinsbo@bufetat.no
Nettside