Marte Meo: Video-feedback of Infant-Parent Interaction (VIPI)
Marte Meo retter seg mot foreldre med barn i aldersgruppen 0-8 år, der det er begynnende eller etablerte samspillsutforinger. I programmet benytter terapeuten videopptak av samspillet mellom foreldrene og barnet for å fremme utviklingsstøttene samspill. Kommunale- og spesialisthelsetjenester kan tilby programmet individuelt til foreldre.
Det sentrale fokuset i metoden er å gjenkjenne og fremheve mulighetene som ligger i relasjoner. Ved å rette søkelys på det som fungerer godt i relasjonen, kan man bidra med å forsterke det gode samspillet, og slik forbedre kvaliteten. Fokus er rettet mot å løfte og synliggjøre elementer og ferdigheter som man ønsker å se mer av.
Innhold i programmet
Marte Meo er en ressursorientert og løsningsfokusert veiledningsmetode, som også benyttes som behandlingsmetode. Metoden ble utviklet av Maria Aarts i Nederland i 1970-årene. I programmet ønsker man å rette søkelyset på naturlige samspillssituasjoner og hverdagslige øyeblikk for at samspillet utvikles i eget tempo, ut fra eget potensiale og ut fra relasjonens egen styrke. Herav navnet "Marte Meo", som betyr "Av egen kraft".
Kategori
Temaområder
I programmet jobber man med:
- barnets kontaktinitiativ og behov for pause og barnets oppmerksomhet mot objekter/fenomener
- barnets varierte initiativ/uttrykk og foreldrenes bekreftelse
- barnets reaksjon
- benevning
- strukturering/ledelse
- utvidelse: interesse rettet mot objekter og oppmerksomhet rettet mot andre utenfor dialogen
Teoretisk og praktisk informasjon
Barn i alderen 0-2 år eller 2-8 år der det er samspillsproblemer mellom barn og foreldre.
Indikativt nivå
Marte Meo er en videobasert metode, hvor foreldre og sentrale fagpersoner rundt barn og familie får detaljert og praktisk informasjon for å gi støtte gjennom viktige utviklingstrinn. Det gjøres filmopptak i hverdagssituasjoner, i barnet/den unges naturlige miljø, som analyseres og benyttes for å gjennomgå aktuelle temaer, med utgangspunkt i omsorgspersonenes og deres behov, spørsmål og ønsker. Et og et samspillselement belyses, for å sikre fokus på utviklingsstøtten som barnet/den unge trenger fra den andre her og nå. Målet med video-veiledningen er å understøtte selvutviklingen. Man søker å etablere eller reetablere utviklingsstøttende samspill mellom barnet/den unge og deres omsorgspersoner.
Dersom foreldrene har alvorlige psykiske helseutforinger vil det være vanskelig å innta et nødvendig barnefokus som er grunnlaget for metoden. Denne varianten av Marte Meo er et behandlingstilbud til foreldre med etablerte samspillsutfordringer, og gis ikke universelt.
Metoden baserer seg på kunnskap fra tilknytningsteori og nyere spedbarnsforskning (Hafstad og Øvreeide, 2004)., «Empowerment»-tankegang, Løsningsfokusert tilnærming (LØFT).
- Helsestasjonen
- PP-tjenesten
- Familievernet
- Kommunalt
- Statlig barnevern
- BUP
I hovedsak bygger utdanningen på en høyskole (bachelor)- eller universitets-utdanning. For å kunne starte videreutdanning, som Marte Meo, må du jobbe med barn, ungdom, foreldre eller voksne som målgruppe. Treningen knyttes tett opp til ditt praktiske arbeidsfelt, det vil si at du bruker metoden rett inn i ditt daglige arbeid hvor du også tar videoopptak av din veiledning. Påmelding til utdanning/kurs skjer på nettsiden.
- 2-3 års veiledningsarbeid under veiledning: Det kreves 2-3 års veiledningsarbeid under veiledning fra en godkjent Marte Meo-supervisor på ca. 100 veiledningstimer. Opplæringen inkluderer også veiledning på video-opptakene av veiledningen som blir gitt, det vil si at en jobber parallelt med veiledningsprosessen og barnets utviklingsprosess. For å bli sertifisert må det dokumenteres for minst 5 vellykkede endringsprosesser av 10 veiledningsoppdrag. Derav skal 3 prosesser dokumenteres for både i muntlig, skriftlig og filmredigert form. Sertifisering foretas av Licenced supervicor i Norge og registrering skjer i Marte Meo Internasional Network i Holland.
- Egen kollegaveiledningsopplæring: Det finnes en egen kollegaveiledningsopplæring på et enklere nivå og innenfor avgrensede faggrupper. Opplæringen gis av en terapeut eller supervisor som kan være fra annen faggruppe. De som deltar får bekreftelse på å kunne veilede andre kollegaer innfor samme fag med bruk av metoden og basert på videomateriale og veiledning fra sitt arbeidsfelt. Kollegaveiledningsopplæring i Norge benyttes i barnehager og primærhelsetjenesten (Utviklet i Trondheim kommune, ved Ragnhild Onsøien, hvor opplæringen er på ca. 1år). Godkjenning via Licenced supervicor.
- 6 månedsprogram: Joshe Aarts i Holland (søsteren til Maria Aarts) har utviklet et 6 månedsprogram, i utgangspunktet for barnehager. Særlig Danmark og Tyskland har brukt programmet. I Irland tilpasses også programmet for andre faggrupper. I Norge har den blitt utprøvd i Trondheim kommune og i bydel Sagene-Torshov i Oslo. En dag pr. måned gjennomgås et prinsipp og i mellomtiden tar de ansatte opptak av samspill på arbeidsplassen. Treningen legger vekt på kommunikasjonsprinsippene og veiledningen er mer preget av undervisning/coaching. Etter gjennomført program gis kursbevis på å kunne bruke Marte Meo-prinsippene innenfor eget arbeid. Kursbevis utstedes av terapeut/supervisor i samarbeid med en Licenced supervisor.
https://www.martemeo.no/terapeutkrav/
Ansatte som får opplæring og har en dedikert oppgave å tilby Marte Meo i relevante tjenester.
For å bli Marte Meo terapeut: Mellom 25 000 og 30 000,- over 3/4 semestre, inkl. sertifisering
Foreldre med behov kan henvises av tjenester som er i kontakt med dem hvis Marte Meo er et tilbud i kommunen.
Høivik et al. (2015). Child and Adolescent Psychiatry and Mental Health (2015) 9:3. Det er gjort en RCT-studie med 151 familier. Hovedfunn derfra: For barnas sosiale/emosjonelle utvikling fant vi ingen forskjeller mellom gruppene rett etter behandling, men en betydelig bedring i positiv retning for Marte Meo - gruppa ved 6 måneders oppfølging. Vi fant den samme trenden for foreldrenes depressive symptom; ingen forskjeller mellom gruppene ble målt rett etter behandling, men vi fant en viktig bedring av foreldrenes depresjonssymptomer i favør av Marte Meo- gruppa ved langtidsoppfølging.
Opptak av samspill 3-7 minutter, konsultasjoner a 30 minutter. Vanligvis 8 konsultasjoner, men antall varierer med familiens behov.