Funksjonell familieterapi (FFT)
Funksjonell familieterapi retter seg mot familier med ungdom mellom 11 og 18 år som har utviklet eller er i ferd med å utvikle alvorlige utfordringer i relasjoner til familie, skole og nærmiljø. Per nå er det i hovedsak barnevernet som tilbyr FFT.
Formålet med FFT er å redusere ungdommens utvikling av utfordrende og antisosiale atferd, som kan medføre høy konflikt og vold, skolefravær, rusmiddelbruk og kriminalitet. I tillegg jobber man for å hjelpe familier og ungdom kostnadseffektivt og redusere bruken av plassering utenfor hjemmet. Slik ønsker man å styrke samhandling innad i familien, utvikle gode foreldreferdigheter og hjelpe ungdommen til å mestre problemer i familien, blant jevnaldrende, på skolen og i nærmiljøet.
Kategori
- Individuell
- Store barn (6-12år)
- Ungdom (13-18 år)
- Indikativt nivå
- Hele familien
Innhold i behandlingen
FFT er en evidensbasert behandlingsmetode som i hovedsak består av familiesamtaler, hvor ungdommen deltar i alle samtaler sammen med sine omsorgspersoner og eventuelt søsken eller andre relevante nære personer. I tillegg jobbes det med systemet rundt ungdommen og familien der hvor det er nødvendig. Dette kan f.eks. være hvis barnet/ungdommen har vansker på skolen, stort skolefravær, problemer i forhold til venner, rus eller psykisk helse.
Temaområder
I programmet jobber man med å:
- styrke familiens samhold og omsorg for hverandre
- hjelpe familien til å forstå hverandre bedre
- styrke familiens kommunikasjon og samarbeid
- sette familien i stand til å løse framtidige utfordringer
- bidra til at familien kan benytte seg av hjelp og støtte i sitt nærmiljø og nettverk
Praktisk og teoretisk informasjon om programmet
Familier med ungdom mellom 11 og 18 som har utviklet eller er i ferd med å utvikle alvorlige utfordringer i relasjoner til familie, skole og nærmiljø.
Indikativt og selektivt
FFT-metoden innebærer grundig kartlegging og terapeutisk arbeid med ungdommen, hvor man ser på atferd og samspill med familien og øvrig nettverk. Behandlingen kartlegges og rettes mot de unike risiko- og beskyttelsesfaktorer hos den enkelte i familien, som for eksempel foreldreferdigheter, deres sosioøkonomiske bakgrunn og nettverk. Når FFT er et barnevernstiltak vil FFT-behandlingen kunne bygge videre på den kartleggingen som er gjort som en del av barnevernstjenestens undersøkelse i forkant av henvisning til FFT.
Varighet
FFT-behandlingen varer i 3-6 måneder og består i gjennomsnitt av 13-15 behandlingstimer. Ungdom og eventuelle søsken deltar i alle behandlingstimer sammen med foreldrene. Ved behov kan foreldrene få oppfølging og veiledning mellom timene, for eksempel på telefon. Samtalene finner sted enten på terapeutens kontor eller hjemme hos familien.
Eksklusjonskriterier for programmet er ungdom som
- bor for seg selv (uten primær omsorgsperson)
- er aktivt suicidale, psykotiske eller til fare for seg selv/andre
- henvises primært på grunn av problemer med psykisk helse*
- har alvorlige psykiske helseproblemer*
- begår seksuelle overgrep uten annen kriminell eller antisosial atferd*
- har vansker som kan falle inn under autismediagnose*
- har et intellektuelt evnenivå som er det eneste eller mest direkte bidraget til henvisningsatferden
*)for disse tilleggsproblemer til alvorlig normbrytende atferd gjøres kliniske vurderinger i den enkelte henviste ungdom
- Sosial læringsteori
- Bronfenbrenners økologiske teori
- Systemisk familieteori/-terapi
- Kognitiv teori og atferdsterapi
- Kommunikasjonsteori
- Strategisk familieteori/-terapi
- Empiriske årsaksmodeller for utviklingen av antisosial (kunnskapsgrunnlag om risiko- og beskyttelsesfaktorer)
Hvis dere gir FFT gjennom det statlig-regionale barnevernet (Bufetat) forutsetter dette en henvisning fra kommunalt barnevern. Team som er organisert i det kommunale barnevernet mottar henvisning fra saksbehandler i barnevernet.
Hvis teamet er organisert i familievernet, kan foreldre selv oppsøke tilbudet. I møte med teamleder i FFT, vil de kunne få svar på om FFT er det rette tilbudet for dem og deres familie.
Barnevernet kan tilby tjenesten, men FFT prøves ut for tiden i familievernet.
Opplæring som FFT-terapeut og FFT-veileder skjer gjennom ansettelse i FFT-team.
For å bli ansatt som FFT-terapeut legges det vekt på følgende:
FFT-terapeuter skal ha en formell bakgrunn fra profesjonsstudiet i psykologi eller høgskoleutdanning og videreutdanning i familieterapi, eller mastergradutdanning i helse- og sosialfag med klinisk videreutdanning, samt erfaring fra klinisk-terapeutisk arbeid. Ved ansettelse legges det stor vekt på personlig egnethet.
FFT-terapeuter må like å arbeide selvstendig og systematisk og kunne skrifteliggjøre arbeidet. De må ha kjennskap til FFT, aktivt ønske å jobbe innenfor den systematiske strukturen FFT representerer, og de må være villig til å arbeide så fleksibelt som FFT krever.
Etablering av et FFT-tilbud krever ansettelse av minimum 3 fulltids FFT-terapeuter hvorav en er teamleder og veileder i 50% av stillingen. Dertil kommer nødvendige kontorfasiliteter, samtalerom, IT-utstyr, transportutgifter samt budsjett for reise- og opphold knyttet til opplæringsaktiviteter. Detaljerte budsjett for opprettelse og drift av FFT-team kan fås ved henvendelse til NUBU.
Opplæring i FFT skjer ved ansettelse i FFT-team som enten driftes av Bufetat eller kommunalt barnevern. Opplæringen gis av FFT-konsulent i NUBU og i samarbeid med FFT sine utviklere (FFT LLC). Grunnopplæringen på fem dager og halvårlige utviklingsseminarer for hvert team er gratis fra Nasjonalt Utviklingssenter for Barn og Unge (NUBU), og Bufetat regionen eller kommunen som FFT teamet tilhører dekker reise- og oppholdsutgifter knyttet til opplæringen.
Det forventes en fleksibilitet hos FFT-terapeuten til å jobbe noen ettermiddager og kvelder i uken. Dette må kompenseres.
Kostnader til materiellutvikling i FFT dekkes av NUBU. NUBU er tiltakseier og innehar lisensen for FFT i Norge. Bufetat og kommunalt barnevern har ansvaret for driften av FFT-teamene.
Egenandelen for kommunene er ca 20 000 pr mnd pr familie.
En norsk RCT-studie er gjennomført og under analyse. Publisering av hovedeffekter forventes i løpet av 2021.
Internasjonale metastudier av FFTs effekt
Baldwin, S. A., Christian, S., Berkeljon, A., and Shadish, W. R. (2012). The effects of family therapies for adolescent delinquency and substance abuse: a meta- analysis. J. Marital Fam. Ther. 38, 281–304. doi: 10.1111/j.1752-0606.2011. 00248.x
Hartnett, D., Carr, A., Hamilton, E., and O’Reilly, G. (2017). The Effectiveness of Functional Family Therapy for Adolescent Behavioral and Substance Misuse Problems: A Meta-Analysis. Fam. Process 56, 607–619. doi: 10.1111/famp. 12256
Internasjonale studier
Robbins, M.S., Alexander, J.F., Turner, C.W. and Hollimon, A. (2016), Evolution of Functional Family Therapy as an Evidence‐Based Practice for Adolescents with Disruptive Behavior Problems. Fam. Proc., 55: 543-557. https://doi.org/10.1111/famp.12230
Dansk evaluering
Vardanian, M. M., Scavenius, C., Granski, M., and Chacko, A. (2019). An International Examination of the Effectiveness of Functional Family Therapy (FFT) in a Danish Community Sample. J Marital Fam Ther 2, 393. doi:10.1111/jmft.12405.
Svenske studier
Hansson, K., Cederblad, M. & Höök, B. (2000). Finktionell familjeterapi – en behandlingsmetod vid ungdomskriminalitet. Socialvetenskaplig tid- skrift, 3, 231-243.
Hansson, K., Johansson, P., Drott-Englén, G. & Benderix, Y. (2004). Funktionell familjeterapi i barnpsykiatrisk praxis. Nordisk Psykologi, 56 (4), 304-320