Adopsjonsforberedende kurs
Adopsjonsforberedende kurs retter seg til par eller enslige som ønsker å adoptere barn fra Norge eller utlandet. Kurset foregår i grupper og går over to helger med overnatting.
Kurset skal gi adopsjonssøkere innsikt i hva som kreves av dem som adoptivforeldre, forberede dem til å ta imot barn og til å møte eventuelle utfordringer under barns oppvekst. (Forskrift om adopsjon § 2)
Innhold i programmet
Kurset foregår i grupper med oppgaver og refleksjon, samt refleksjon i plenum etter hver gruppeoppgave. I tillegg løses noen oppgaver i par eller individuelt. Det legges opp til egenrefleksjon i kurset og mellom kurshelgene. Kurslederne introduserer temaer med innledninger, viser presentasjoner og filmer før de introduserer oppgaver og leder dialog. Se «gjennomføring» for mer informasjon.
Temaområder
- Min vei til adopsjon: ønskebarnet, barnløshet og adopsjon.
- Å bli forelder gjennom adopsjon: identitet og parforhold.
- Barnets vei til adopsjon: barnets bakgrunn og biologisk opphav.
- Tilknytning: barnets perspektiv.
- Din egen tilknytningshistorie: betydningen av egen barndom og oppvekst.
- Kontakt og speiling: barnets perspektiv
- Tilpasset omsorg og resiliens: barnets perspektiv.
- Den nye familien: tildeling, hentereise og den første tiden med barnet.
- Adoptivfamiliens livsvilkår: identitet og annerledeshet
- Barnets fortid i familiens nåtid: Adopsjon og åpenhet.
Praktisk og teoretisk informasjon om programmet
Selektivt
Kurset er obligatorisk for alle som ønsker å søke om forhåndsgodkjenning for adopsjon av barn fra utlandet, og for alle som ønsker å stå på listen for nasjonal spedbarnadopsjon.
Kurset går over to helger med overnatting, med ca. 4 uker mellom kurshelgene. Hvert kurs kan ha opptil 20 kursdeltakere, og har to kursledere. Kurset foregår i grupper med oppgaver og refleksjon, samt refleksjon i plenum etter hver gruppeoppgave. I tillegg løses noen oppgaver i par eller individuelt. Det legges opp til egenrefleksjon i kurset og mellom kurshelgene. Kurslederne introduserer temaer med innledninger, viser PowerPoint-presentasjoner og filmer før de introduserer oppgaver og leder dialog.
Temaene i kurset er:
- Min vei til adopsjon: ønskebarnet, barnløshet og adopsjon.
Formål: Øke deltakernes innsikt i egne holdninger og motivasjon for å adoptere, og legge til rette for refleksjon over hvilken betydning livserfaringer og livssituasjon har for adopsjonsprosessen. - Å bli forelder gjennom adopsjon: identitet og parforhold.
Formål: Drøfte hva det vil si å bli foreldre gjennom adopsjon, hva det betyr for synet på seg selv, for parforholdet eller for livet som eneforelder. - Barnets vei til adopsjon: barnets bakgrunn og biologisk opphav.
Formål: Bevisstgjøre deltakerne på problemstillinger knyttet til barnets biologiske opphav og hvordan dette vil påvirke livet som adoptivfamilie. - Tilknytning: barnets perspektiv.
Formål: få innblikk i barnets livsvilkår før adopsjonen og barnets liv på barnehjemmet. - Din egen tilknytningshistorie: betydningen av egen barndom og oppvekst.
Formål: få innsikt i hvordan egen tilknytningshistorie, oppvekst og livets gleder, sorger og kriser m.m. har innflytelse på hvordan tilknytningen til eget barn blir. - Kontakt og speiling: barnets perspektiv
Formål: Få kunnskap om hvordan tilknytningsprosessen starter. - Tilpasset omsorg og resiliens: barnets perspektiv.
Formål: få innsikt i hvordan nære relasjoner til voksne omsorgspersoner er grunnleggende for barns utvikling de første leveårene. - Den nye familien: tildeling, hentereise og den første tiden med barnet.
Formål: at deltakerne skal kjenne på følelser knyttet til tildelingen og reflektere rundt hva den første tiden med barnet kan innebære av gleder og utfordringer. - Adoptivfamiliens livsvilkår: identitet og annerledeshet:
Formål: få bevissthet rundt betydningen av å ha et annet utseende og annen bakgrunn. - Barnets fortid i familiens nåtid: Adopsjon og åpenhet.
Formål: få forståelse for at barnets biologiske foreldre, bakgrunn, historie og fødeland alltid vil være en del av barnet og adoptivfamilien.
Det kreves ingen kartlegging av foreldrene før oppstart, men det er kriterier knyttet til deltakelse på kurset (se under «målgruppe»).
Man jobber primært med refleksjon og bevisstgjøring, samt gi økt kunnskap om tilknytning og annerledeshet.
Målgruppen for kurset er personer som ønsker å adoptere. Begge i et parforhold må delta på begge kurshelgene.
Ved utenlandsadopsjon stilles det krav til at foreldrene har formidlingsbekreftelse fra godkjent adopsjonsorganisasjon eller bekreftelse fra Bufetat, region øst før de kan melde seg på kurset.
Deltakerne må fullføre kurset for å søke om forhåndsgodkjenning for adopsjon av barn fra utlandet.
De som ønsker å stå på listen for nasjonal spedbarnadopsjon må også fullføre kurset før de blir registrert som søkere.
Kurset bygger på det danske adopsjonsforberedende kurset, og har elementer fra tilknytningsteori.
Programmet tilbys utelukkende av Bufetat, region øst, som arrangerer kurs i flere byer i landet.
Deltakerne melder seg selv på via Bufdirs nettside . Ved utenlandsadopsjon stilles det krav til at foreldrene har formidlingsbekreftelse fra godkjent adopsjonsorganisasjon eller bekreftelse fra Bufetat, region øst.
Deltakerne må fullføre kurset for å søke om forhåndsgodkjenning for adopsjon av barn fra utlandet. For de som ønsker å stå på listen for nasjonal spedbarnadopsjon må også fullføre kurset før de blir registrert som søkere.
Det er ønskelig at kurslederne har personlig erfaring med adopsjon som adopterte eller adoptivforeldre, og faglig bakgrunn fra . Bufetat, region øst har ansvar for opplæringen av nye kursledere, og gir opplæring i kursets kjøreplan, teoriene bak kurset, og følger opp med veiledning av kurslederne.
Kurset organiseres av Bufetat, region øst. Påmeldingen til Bufetat, region øst går via Bufdirs nettsider.
Kurset er gratis for kursdeltakerne. Kurset er gratis for deltakerne. Bufetat, region øst dekker kostnader knyttet til kurset og oppholdet lørdag-søndag begge kurshelgene.
Kurset og undervisningen er tilrettelagt av Bufdir og utarbeidet i samarbeid med Ankestyrelsen i Danmark.
FHIs rapport Adopterte barn, ungdom og voksne: en kunnskapsoppsummering om kognitiv kompetanse, psykisk helse og bruk av hjelpetjeneste , Kristin Gärtner
Askelands doktorgrad Mental health problems and resilience in international adoptees: Results from a population-based study of Norwegian adolescents aged 16–19 years
RBUPs rapport Pre-adoption training: Experiences and recommendations from adoptive parents and course er en del av kunnskapsgrunnlaget.